Zlatá adventní neděle a štědrý večer

Poslední adventní neděli se přezdívá zlatá, a to z toho důvodu, že jsou většinou všechny obchody otevřeny a také lákají na své předvánoční slevy. Na zlatou neděli byste měli zapálit poslední svíci na adventním věnci, které se říká andělská a měla by být fialový.

Věštění z jablíček
Vezmete krásné nejlépe červené jablíčko, které uzrálo na vaší zahradě, rozříznete je podélně a pokud je ve středu, v jadřinci, hvězdička, znamená to štěstí, pohodu, lásku a dobrý rodinný život. Pokud je však uprostřed kříž, značí to zkázu, nemoc, smrt a neštěstí v rodě.

Házení střevíce
Pokud se dcery postavily zády ke dveřím a hodily svůj střevíc, mohly si předpovědět, zda si najdou partnera a vdají se. Pokud hozený střevíc směřoval špičkou z domu, znamenalo to, že se dívka vdá. Pokud směřovala špičkou do domu, znamenalo to, že zůstane napřesrok doma.

Napovězení jména budoucího ženicha
Pokud dcery hodily slupku od jablka za hlavu, podle polohy slupky a jejího tvaru se odhadovalo, jak se bude manžel jmenovat.

Předpovězení svatby
Když se střevícem zaklepalo na kurník, dalo se předpovědět, jestli se dívka vdá nebo ne. Pokud by po zaklepání zakokrhal kohout, bude se nastávající rok chystat svatba. Pokud zakvoká slepice, zůstane dívka doma.

Tavení olova
Pokud se olovo zkroutí, znamená to neklidný život. Pokud bude kousek rovný, znamená to poklid a mír. Pokud má olovo tvar půlkruhu, znamená to, že vás někdo zradí. Pokud vám vyjde neuzavřený kruh, čekají vás v nastávajícím roce problémy. Pokud máte štěstí a máte dva kroužky, znamená to, že můžete v novém roce chystat svatbu.

Štědrovečerní večeře

Vánoce jsou většinou spojeny s kultem mrtvých a většina tradic, které dnes dodržujeme, jsou syntéza nejenom křesťanských oslav svatých, ale také těch pohanských.

· Například v dávných dobách naši předkové neuklízeli nikdy zbytky štědrovečerní večeře ze stolu, neboť zbytky se nechávaly pro svatého Štěpána.
· Mísa s polévkou se dávala na místo, kde sedával někdo, kdo už je mrtvý.
· Na štědrý den se nezametá, aby nedošlo k ublížení zesnulým.
· Všechny rychlé pohyby by mohly ublížit mrtvým duším.
· Na štědrý den se také nesmí z domu nic vynést, ale také do nějnic přinést. To totiž nosí smůlu do rodiny.