Jak se zbavit vodní řasy v bazénu

Akvaristé a majitelé bazénů dobře ví, o čem je řeč. Vodní řasy jsou přirozeným organismem, který je s vodou běžně spojován, a v přírodě se s nimi setkáváme ve všech vodních zdrojích. Proto by nikoho nemělo překvapit, že se čas od času řasa objeví i tam, kde je nezvaným hostem. Že se u vás usídlila, poznáte snadno, stěny nádrže a její dno se pokryly mazlavým povlakem a někdy dokonce voda nepříjemně páchne, nebo se barví buď do zelena, do žluta, nebo až do červena a černa. Zatímco akvaristé mají pro její odstranění k dispozici speciální přípravky, v bazénech je zapotřebí provést sled po sobě jdoucích kroků.
palmy u bazénu

Úprava pH a Chlor Shock

Prvním krokem je monitoring pH vody, většinou bývá nad mezními limity, a tak je třeba ji dorovnat přípravky označovanými jako plus nebo mínus. Následuje aplikace šokové dávky jedovatého chlóru, která spolehlivě zahubí nejen vzniklou řasu, ale zároveň vše živé. V této fázi nezapomeňte zapnout bazénovou filtraci, ale především zabránit dětem a jiným osobám vstupu do vody. Přípravky na bázi chlóru jsou na trhu pod různým označením mnoha výrobců, ale většinou jde o kvalitativně podobné produkty. Někdy výrobci doporučí použít silnější preparát, kdy je řas mnoho, zejména na stěnách. Jedním z těch efektivních je např. Super Shock, který uvolňuje vzduchové bubliny, a ty strhávají řasy ze stěn. Celá procedura trvá obvykle šest hodin, vhodné je provádět ji zejména přes noc, kdy máte jistotu, že do bazénu nikdo nepoleze.
bar u bazénu

Odsávání a kartáčování

Jednodušší část operace máme za sebou, následuje ta mechanická, obtížnější. Je třeba pracně kartáčem odstranit zbytky nečistot ze stěn a ze dna. K tomu nám pomůže vysavač a zároveň výkonný filtr s běžícím čerpadlem. Musíme pravidelně kontrolovat náplň filtrace, protože řas bývá tolik, že by ji mohly brzy ucpat.

Vločkovač

Po posledním důkladném výplachu filtrační vložky se musí velmi jemné částečky, co se nezachytily ve filtru, vyvločkovat vločkovačem. To je speciální roztok, který shlukuje mikročástice do větších celků. Po aplikaci vločkovače filtraci vypneme a necháme jej působit zhruba 12 hodin. Vločkovač zároveň odstraní většinu fosfátů, které jsou pro řasy živnou půdou.
nafukovací žirafa

Odsávání vloček

Odborníci jej doporučují provést vysavačem, a to nikoliv přes filtr, ale do odpadu, vločky se po 12 hodinách usadí na dně. Kdybyste je prohnali filtrací, mohly by se opět některé z nich rozdrobit.
Následuje zpětné propláchnutí filtru a aplikace dávky algicidního přípravku proti řasám. Nezapomeňte zkontrolovat opět pH vody a hodnotu chlóru, kterou případně neutralizujete neutralchlorem.