Jak bojovat proti zimnímu nachlazení?

V zimě, kdy se nejčastěji naše tělo může potýkat s chřipkou a nachlazením, je důležité si dopřát potraviny, které nám pomáhají v boji s nemocí. Pokud se rádi zabýváte recepty, které mají blahodárný vliv na naše zdraví, přinášíme vám několik tipů na potraviny, které byste určitě měli v zimním období do vašeho jídelníčku zařadit.
zázvorový čaj
Připravte si zdravé domácí nápoje
Do uzavíratelné a dobře těsnící sklenice nakrájejte na kolečka oloupaný zázvor a prokládejte ho na kolečka nakrájeným bio citronem. Celou směs zalijte medem a dejte do lednice, kde vám vydří několik týdnů. Postupně si pak můžete dopřávat chuť domácího čaje, který vám pomůže bojovat s nachlazením. Stačí jen dát dvě lžičky do šálku a zalít horkou vodou.
Klasickým nápojem v době chřipek, který možná znáte od svých babiček je cibulový čaj. Ten si připravíte z oloupané a nakrájené cibule, kterou vaříte přibližně patnáct minut ve vodě. Směs přeceďte a dochuťte medem. Určitě vás tento čaj postaví na nohy.
Do džbánku si připravte vodu a vymačkejte do ní dva citrony. Postupně během dne upíjejte.
Cítíte, že na vás něco „leze“ a chcete tomu udělat hned přítrž? Opět si připravte citrón, med, zázvor a váš oblíbený ovocný čaj. Čaj připravte dle návodu, nastrouhejte do něj zázvor na jemném struhadle, přidejte citrón a velkou lžíci medu. Čaj vypijte ještě za tepla.
Nemáte v zimě chuť na čerstvou zeleninu? Dopřejte si osvěžující nápoj smoothie. Rozmixujte špenát, červenou řepu, řepíkatý celer nebo mrkev a zkombinujte s oblíbeným ovocem.
voda s citrónem
Česnek
Jste zvyklí dělat česnekovou pomazánku na jednohubky pro hosty při oslavách a posezeních? Zkuste si ji dát jen tak k večeři. Česnek vám pomůže zatočit se zimními neduhy. Smíchejte máslo, sýr, česnek, trochu soli a namažte na pečivo. Česnek si také můžete upéct v troubě jako malou chuťovku.
Zelí
V zelí je obsaženo mnoho vitamínu C. Proto si ho dopřejte v klasické kysané formě nebo v trochu netradiční úpravě fermentovaného zelí původem z Koreje, který se jmenuje kimchi.